Ποιος και με ποιο τρόπο θα πάρει συνέντευξη.

Μπορεί η συνέντευξη να γίνει από τον υπεύθυνο προσωπικού της επιχείρησης (πολλές φορές είναι ο ίδιος ο εργοδότης) ή από ομάδα στελεχών της επιχείρησης εξειδικευμένη στον τομέα επιλογής προσωπικού. Η συνέντευξη μπορεί να είναι:

    Ατομική που θα έχει τη μορφή συνομιλίας με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών.

    Από επιτροπή, όταν χρειάζεται για οικονομία χρόνου να εκτιμήσουν περισσότεροι από έναν, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις πρόσληψης από τον υποψήφιο.

    Ομαδική, στην περίπτωση αυτή ακολουθεί συνήθως και δεύτερη συνέντευξη με τον καθένα.


Πριν προχωρήσετε σε μια συνέντευξη καλό είναι να προετοιμαστείτε κατάλληλα, ετοιμάζοντας έναν κατάλογο με τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την επιχείρηση, την προτεινόμενη θέση εργασίας καθώς και να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις ερωτήσεις που μπορεί να σας τεθούν.

Συλλογή πληροφοριών για τον εργοδότη

Συλλέξτε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την επιχείρηση, τον εργοδότη και τις συνθήκες εργασίας. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να συλλεχθούν από τον εξειδικευμένο τύπο, το διαδίκτυο, τους επαγγελματικούς καταλόγους των συνδικαλιστικών φορέων, από γνωστούς ή μερικές φορές ακόμα και από την ίδια την εταιρία.

Αν η πρόσκληση προέρχεται από ιδιωτικό γραφείο συμβούλων επιλογής προσωπικού και δεν αναφέρεται ο εργοδότης, πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι συχνά τα γραφεία αυτά κάνουν την πρώτη επιλογή των υποψηφίων. Στη συνέχεια όσοι επιλεγούν, θα συναντήσουν τον εργοδότη σε μια δεύτερη συνέντευξη. Σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος είναι οι εξής:

    Η ακριβής επωνυμία της επιχείρησης. Αν στον επίσημο τίτλο της επιχείρησης εμφανίζονται αρχικά, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε την ακριβή σημασία τους.

    Η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης. Αυτό μπορείτε να το πληροφορηθείτε από τα επιμελητήρια ή από άλλους επαγγελματικούς φορείς.

    Μάθετε για την οργανωτική δομή της επιχείρησης.

    Μάθετε για το σχήμα της διοίκησης και το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στην επιχείρηση.

    Ενημερωθείτε για τη γεωγραφική δραστηριότητα της επιχείρησης, αν η δράση της είναι τοπική, εθνική ή διεθνής.

    Δείτε για νέα προϊόντα ή νέες υπηρεσίες που προσφέρει η επιχείρηση.


Συλλογή πληροφοριών για τη θέση εργασίας

Αναλύστε τα χαρακτηριστικά της θέσης και γνωρίστε επιπλέον τις δυνατότητες προαγωγής, τον τόπο εργασίας και τον συνηθισμένο μισθό για τη συγκεκριμένη θέση. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τη θέση εργασίας, τόσο περισσότερο θα είστε σε θέση να συζητήσετε με τον υποψήφιο εργοδότη σας. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις έχουν σαφείς περιγραφές θέσεων εργασίας, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δημοσιεύονται μαζί με την προκήρυξη για πλήρωση της θέσης αυτής. Αναλυτικότερα:


    Ενημερωθείτε για τον ακριβή τίτλο της θέσης εργασίας.

    Μάθετε σε ποιον πρέπει να απευθυνθείτε, ποιο θα είναι το υπεύθυνο άτομο για την διεξαγωγή της συνέντευξης, για παράδειγμα ο γενικός διευθυντής ή ο προϊστάμενος.

    Μάθετε σε ποιο τμήμα ανήκει, με βάση το ισχύον οργανόγραμμα.

    Διασφαλίστε ότι γνωρίζετε ακριβώς τα προσόντα και τις απαιτήσεις της θέσης.

    Μάθετε ποιος θα είναι ο τόπος εργασίας, το ωράριο και η σχέση εργασίας σας.

    Φροντίστε να είστε ενήμεροι για τα επίπεδα των μισθών που επικρατούν στην αγορά για αντίστοιχες θέσεις εργασίας, με τα ανάλογα απαιτούμενα προσόντα.


Σε κάθε περίπτωση, ενημερωθείετε για κάθε λεπτομέρεια και συγκεκριμενοποιήστε τα στοιχεία που αφορούν τον εαυτό σας:

Επιβεβαιώστε την ακριβή ώρα και τον ακριβή τόπο της συνέντευξης. Προγραμματίστε κάθε λεπτομέρεια για το πως θα βρείτε την επιχείρηση και το πως θα είστε ακριβείς στην προσέλευσή σας. Φροντίστε να είστε συνεπείς. Αν φτάσετε δέκα λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα της συνέντευξης, αυτό θα συμβάλλει να είστε πιο χαλαροί στη συνέχεια. Σκεφτείτε με ποιο μέσο θα πάτε στον τόπο της συνέντευξης και υπολογίστε το χρόνο που θα χρειαστείτε.

Ελέγξτε την εμφάνισή σας. Η εμφάνιση του υποψηφίου πρέπει να είναι καθαρή και περιποιημένη. Το κλασικό ντύσιμο είναι μια σίγουρη λύση. Αποφύγετε τα εξεζητημένα κοσμήματα, το έντονο μακιγιαζ και άρωμα.

Ξαναδιαβάστε το βιογραφικό σας. Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν κενά και προετοιμάστε τις απαντήσεις σας για πιθανές ερωτήσεις πάνω σ'αυτό. Φροντίστε να έχετε ξεκαθαρίσει τους στόχους της σταδιοδρομίας σας.

Αποβάλετε το άγχος. Φανταστείτε τον εαυτό σας να απαντάει με αυτοπεποίθηση σε ερωτήσεις. Η θετική σκέψη έχει αποδειχθεί ότι βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με την αποδοτικότητα.